Kameralar, dünyayı kitapların yapmadığı şekilde yakalamamızı sağlar. Yaklaşık üç yüzyıl boyunca insanlar bu cihazları düğünlerden savaşlara, insanlara ve evcil hayvanlara kadar çevremizdeki yaşamı kaydetmek için kullandılar.
Artık görüntünün düzgün bir şekilde ortaya çıkması için saatlerce beklemek zorunda değiliz ya da çalışmalarımızı insanlara göstermenin bir yolunu bulmak için mücadele etmiyoruz. Günümüzde, işi halletmek için sadece bir saniyenin küçük bir kısmı ve çarpıcı bir fotoğrafçılık web sitesi gerekiyor. Aynı şey ahşap bir kutudan birkaç metre uzunluğunda bir cihaza, bir düğme boyutuna dönüşen kameralar için de söylenebilir.
Ancak büyük güç, büyük sorumluluk getirir. Aynı şekilde, bu inanılmaz gelişme, fotoğrafçıların hangi ekipmanı ve ne için kullanacaklarını bulmasını hiç olmadığı kadar zorlaştırdı. Dişli konusunda kafanız karıştıysa, panik yapmayın! Farklı kamera türlerine yönelik bu basit kılavuz, kameraların ne oldukları ve ne zaman kullanılacağı hakkında bilmeniz gereken bilgileri size öğretecektir.
Video kamera ne zaman icat edildi?
İlk video kamera, 1900’lerin başında, 1918’de John Logie Baird adında bir adam tarafından icat edildi.
John Logie Baird, medyada canlı yayın için video kameraları kullanmaya başladı. Bu video kameralar, fotoğraf filmi ile görüntü kaydetmek için kullanılan film kameralarından farklıdır. Gerçek video kameralar görüntüleri aldı ve bunları depolanan tarama hatlarına böldü. Baird fikrini, Nipkow diski adı verilen ve görüntüleri kaydeden mekanik bir cihazdan aldı. Daha sonra dairesel bir diskin etrafında bu görüntüleri hareket ediyormuş gibi gösterecek delikler oluşturuldu.
Baird bu fikri Nipkow diskinden aldı ve kendi elektronik tarama teknolojisiyle birleştirdi. 1918’den 1930’a kadar birçok TV ve kamerada kullanılan bu cihazdı. Çoğunlukla canlı televizyon ve medya için veya daha sonra kullanılmak üzere görüntüleri depolamak için kullanıldı.
1930’larda video kameraların tamamı elektronik olan daha yeni versiyonları kullanılıyordu. Sonunda, 1980’lerde video kameralar dijital hale geldi. Analog cihazlarla tamamlanmak yerine tek bir cihazla görüntüler alındı. Bu, birçok insanın kamera olarak düşündüğü şeye yol açtı.
Kameranın İçindeki Parçalar
- Kontrol halkası seçenek düğmeleri
- Tetik
- Film kayıt düğmesi (İşlev düğmesi )
- Pozlama telafisi kadranı
- Mod döner anahtarı
- AF yardımcı ışığı
- zamanlayıcı lambası
- sıcak ayakkabı
- Mikrofon (Sol/Sağ)
- Şimşek
- Kayış deliği
- Odak modu seçim düğmesi
- kontrol halkası
- yakınlaştırma halkası
- AÇIK/KAPALI anahtarı
- lens
- monitör
- Elektronik vizör (EVF)
- liman kapağı
- DC bağlayıcı kablo kapağı
- batarya kapağı
- Pil kapağı mandalı
- konuşmacı
- tripod ipliği
- Mikrofon/uzaktan deklanşör bağlantısı
- Mikro HDMI konektörü*
- Mikro USB bağlantı noktası
- pil mandalı
- pil bölmesi
- hafıza kartı bölümü
- (flaş açılır) anahtarı
- (oynatma düğmesi)
- diyoptri ayarı
- göz sensörü
- gösterge ışığı
- MODU GÖRÜNTÜLE düğmesi
- SÜRÜŞ düğmesi
- (Sil) düğmesi (Oynatma modu)
- fonksiyon seçici
- AEL/AFL düğmesi (AE/AF kilidi)
- Q düğmesi (hızlı menü)
- RAW dönüştürme düğmesi (oynatma modu)
- Seçim/fonksiyon tuşları
- Fn tuşu (işlev tuşu 6)
- Wi-Fi düğmesi (oynatma modu)
- EKRAN (ekran)/ GERİ düğmesi
Kamera Çeşitleri
Bugüne kadar, temel olarak dört dijital kamera kategorisi vardır:
- Kompakt, Refleks, Köprü ve Aynasız
Her biri sunulan görüntünün kalitesi, fiyatı, boyutu ve olası manuel kontrollerin varlığı ile diğerlerinden ayırt edilir.
Kompakt Kameralar
Kompakt dijital kameralar yıllardır yeni başlayanlar için tercih edilen kameralar olmuştur ve bugün bile modern akıllı telefonların rekabetine rağmen oldukça yaygın bir kamera kategorisi olmaya devam etmektedirler.
Güçlü yönleri üç temel özellikte özetlenebilir:
- Aşırı kullanım kolaylığı
- Ağırlık ve boyutlarının minimum düzeyde oluşu
- Düşük fiyat.
Refleks Kameralar
Dijital Tek Lensli Refleks olarak da bilinen refleks kameralar, onlarca yıldır hem profesyonel fotoğrafçılar hem de daha deneyimli meraklılar için referans noktası olmuştur. Bu tür kameraların bir özelliği, bir optik vizörün varlığıdır LCD ekrana ek olarak çerçeveyi yönetmenize izin verir. Elektronik aynasız fotoğraf makinelerinin ve bazı kompakt fotoğraf makinelerinin aksine, refleks vizör sahnenin doğrudan bir görünümünü (ayna ve pentaprizma aracılığıyla da olsa) sunar.
Refleks kameraların avantajlarını sadece üç noktada özetlemek istersek şunlardan bahsederiz:
- Çekim ayarları üzerinde tam kontrol
- Mükemmel görüntü kalitesi
- Hedefleri değiştirme yeteneği
Köprü Kameraları
Köprü kameralar, hem performans hem de ayak izi açısından kompakt kameralar ve refleks kameralar arasında bir orta yol olarak doğdu.
Kısacası, bu kameraların güçlü yönleri:
- Güçlü yakınlaştırma
- Kullanım kolaylığı
- Bağıl kompaktlık
Estetik olarak, köprü kameralar refleks kameralara benzer, ancak genellikle daha küçük boyutlara ve ağırlığa sahiptir (ancak bir kompakt kameradan daha yüksektir).
Aynasız Kameralar
Nispeten yeni bir kamera türüdür ve piyasaya yalnızca birkaç yıl önce girmiştir. Başından beri, bu kamera kategorisi önemli bir yenilik olarak görüldü ve giderek fotoğraf pazarında giderek daha fazla yer kaplıyor. Aynasız kameraların temel güçlü yönleri, tipik refleks kameralarla büyük ölçüde örtüşmektedir:
- Çok yüksek görüntü kalitesi
- Çekim parametreleri üzerinde tam kontrol
- Değiştirilebilir lensler
- Kompaktlık
Aynasız kameraların en önemli özelliği dikkat çekici bir kompaktlık, bazı fiziksel bileşenlerin olmaması (elektronik ile değiştirilir) ile açıklanır.
Webcam
Web kamerası, video görüntülerini gerçek zamanlı olarak (oldukları anda) yayınlamak için bilgisayarınıza bağlayabileceğiniz kompakt bir dijital kameradır. Görüntü sensörü ve devresi, kameranın önündeki resmi dijital biçime dönüştürür.
Dijital kameradan farklı olarak, web kamerasında yerleşik bir bellek yongası veya flaş bellek kartı yoktur. Resimleri “hatırlaması” gerekmez, çünkü onları yakalayıp hemen bir bilgisayara iletmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle web kameralarının arkasından çıkan USB kabloları vardır. USB kablosu, bilgisayardan web kamerasına güç sağlar ve web kamerasının görüntü sensörü tarafından yakalanan dijital bilgileri bilgisayara geri götürür – oradan İnternet’e taşınır. Bazı kameralar kablosuz olarak çalışır ve bir bilgisayara bağlanmaları gerekmez: genellikle resimlerini İnternet yönlendiricinize iletmek için Wi-Fi kullanırlar, bu da daha sonra onları ev ağınızdaki veya İnternet’i kullanarak diğer makineler tarafından kullanılabilir hale getirebilir.
Logitech C310 HD Web Kamera ‘nın özelliklerine ulaşmak isterseniz, https://kiralabunu.com/urunler/kamera/logitech-c310-hd-web-kamera bağlantıya tıklamanız yeterli.
360 Derecelik Kamera
Bu küçük kameralar, belirli bir noktanın etrafında ne olduğunu tam olarak algılamak için dünyayı 360° ‘ de fotoğraf veya videolarla çekmenize olanak tanır. Kısacası tüm detayları ezberleyerek etrafımızdaki sahneyi mükemmel bir şekilde simüle etmeyi başarıyor.
360 Derece Kameranın Özellikleri
Bu kameralar aksiyon kameraları olarak başladı, bu yüzden aksiyon, spor fotoğrafçılığı için çalışın. Genellikle çok dirençlidirler ve kullanımları birkaç cephede değişiklik gösterebilir. Ancak, kontrol edilecek bireysel özelliklerle ilgili olarak, bunlar;
FPS: Ünlü kare/saniye, yani bir saniyede kare çekme yeteneği. Bu özellik özellikle video kayıtları açısından çok önemlidir çünkü 360 derece videoyu çok daha akıcı hale getirecektir.
Kamera çözünürlüğü: Mantıksal olarak, kendine saygısı olan herhangi bir kamera gibi, hem video hem de fotoğraflar için maksimum çözünürlüğü kontrol etmeniz gerekir. Çekime gelince, şimdi 4k formatının altına inmemenizi tavsiye ediyoruz, ayrıca fark etmiş olabileceğiniz gibi, hem en iyi 4k kameralar hem de en iyi 4k aksiyon kameraları sıralamasında fiyatlar ortalamaya göre uygun. Geleceğin standardı olduğu düşünüldüğünde kaliteyi düşürmeye kesinlikle değmez.
Bağlantı: Bağlı bir cihazda fotoğraflarınızı ve videolarınızı aynı anda görüntülemenizi sağlayan bir kameraya sahip olmak, vazgeçmek istemediğiniz bir şey haline dönüşecektir.
Suya dayanıklılık: Açıkçası bu özellik çok kişisel ve kullanım amacına bağlı ama su altında 360 derece çekim yapmak hayatta bir kez denenecek bir şey!
Bu özellikleri göz önünde bulundurarak en iyi 360 derece kameraya ihtiyacınız varsa https://kiralabunu.com/urunler/kamera/xiaomi-mi-360o-home-security-kamera-pro linke tıklayarak istediğiniz kadar kiralayabilirsiniz.
Analog Kamera
Gün ışığını ilk gören analog kameralardır. Bu video gözetim sistemi bugün hala mağazalarda, işyerlerinde ve evlerde en yaygın olanıdır. Bu, güvenlik kameralarının patlamasının küreselleşen İnternet’ten önce gerçekleşmesiyle açıklanabilir.
Bullet Kamera
Güvenlik uygulamaları için tasarlanmış küçük kameralara Bullet kamera denir. Adını mermiye benzeyen bu kameraların küçük boyutundan alıyor. Kamera tipik olarak bir gözetim sistemine bağlanır. Bu kameralar, işletmelerin ve bireylerin mülklerini şüpheli etkinlikler için izlemelerine olanak tanır. Küçük boyutları gizlenmelerini kolaylaştırır.
HD Kamera
HD bir megapiksel kamera türüdür. Standart tanımlı kameralar (örneğin, analog kameralar ve 4CIF IP kameralar) 400.000 pikselden fazla olmamasına rağmen, tüm megapiksel kameralar (HD dahil) 1.000.000 veya daha fazla piksele sahiptir.
Aksiyon Kamerası
Macera kameraları olarak da bilinen bu donanım parçaları, aksiyon sahnelerine sarılıyken onları yakalamak için tasarlanmıştır. Diğer kamera türlerinden çok daha küçük ve daha sağlamdırlar, bu da su altı fotoğrafçılığı ve paraşütle atlama gibi zorlu koşullarda kullanımlarını kolaylaştırır.
Boyutları nedeniyle aksiyon kameraları küçük bir sensöre sahiptir ve değiştirilebilir lensleri yoktur, bazılarında vizör de tamamen eksiktir. En yaygın ayarlar, yüksek çözünürlüklü ve ağır çekim video kaydının yanı sıra fotoğraf patlaması ve hızlandırılmış modları içerir. Bazı modeller doğal olarak su geçirmezken, diğerleri su altında çalışabilmek için harici aksesuarlar gerektirebilir.
Aksiyon kameraları başlangıçta spor fotoğrafçılığı için üretilmiş olsa da, kullanılabilirlikleri onlara hemen hemen tüm farklı fotoğraf türlerinde bir yer edinmiştir. Düğünlerde, aile gezilerinde, kendi portrelerinde ve seyahat videolarında kullanıldığını görmek artık çok yaygın!
Sizde aksiyon Kameralarına fazla para vermeden, kullandığınız kadarını ödemek isterseniz kiralabunu sayfasına göz atabilirsiniz.
Aksiyon Kamerası ile neler yapılabilir?
Aksiyon kameraları, su altı sporlarda, ekstrem sporlarda, gezi, vlog çekimlerinde, motosiklet ve bisiklet sürerken hareketli görüntüleri daha net bir şekilde yakalamak için kullanıcılar tarafından sıkça tercih edilen bir üründür.
Aksiyon Kamera alırken nelere dikkat edilmeli?
Bir sonraki maceranız için en iyi aksiyon kamerasını seçerken aramanız gereken dört şey:
- Video kalitesi ve kare hızları
- Dayanıklılık
- Aksesuarlar
- Düzenleme araçları ve bağlantı
Kamera Aksesuarları
- Batarya (akü)
- Tripod
- Kamera kızağı
- Tepe ışığı
- Mikrofonlar
- Kulaklık
- Işık Kesici (Parasoley)
- Filtreler
- (Renk Düzeltme Filtreleri
- Renk Ayarlama Filtreleri
- Nötr Yoğunluk Filtreleri
- Efect Bildirimleri
Tripod
Tripod, fotoğraf çekerken kamerayı sabitlemek için kullanılan üç ayaklı bir cihazdır. Bir fotoğrafçının uzun pozlamalar, düz manzaralar, natürmort kompozisyonlar ve portreler çekmesi gerektiğinde özellikle yararlıdır. Bir kamerayı sallamadan elinizde tutmak zordur, ancak düşük deklanşör hızlarıyla yapılan çekimler kesinlikle sabit olmalıdır veya görüntü bulanıktır.
Tripodlar, fotoğrafçıların gün batımı ve gece görüntüleri çekerken, yakın çekimlere odaklanırken ve bir telefoto lens kullanırken dengeyi korumasını sağlar. Tripodlar, fotoğrafçılara bir kompozisyonu sanatsal olarak çerçevelemeleri için zaman verir. Doğa fotoğrafçılığında, bir Tripod, fotoğrafçının mükemmel vahşi yaşam çekimini beklerken kamerayı hazırlamasına yardımcı olur.
Bir kamera kullanırken, bir Tripod, fotoğrafçının spor veya diğer hareketli çekimler sırasında kaydırma yaparken dengeyi korumasını sağlar. Tripodlar, fotoğrafçılara bir kompozisyonu sanatsal olarak çerçevelemeleri için zaman verir.
Doğa fotoğrafçılığında, bir tripod, fotoğrafçının mükemmel vahşi yaşam çekimini beklerken kamerayı hazırlamasına yardımcı olur. Bir kamera kullanırken, bir tripod, fotoğrafçının spor veya diğer hareketli çekimler sırasında kaydırma yaparken dengeyi korumasını sağlar. Tripod kullanırken sağlam, düz bir zemin bulmak önemlidir.
Bir tripod, üzerinde durduğu yüzey süngerimsi veya dengesizse o kadar etkili değildir. Her üç bacak da tüm genişlikleri boyunca tamamen yayılmalıdır. Bacaklar istenilen yüksekliğe uzatıldıktan sonra yerine kilitlenmelidir. Bir su terazisi, Tripodun kesinlikle düz olmasını sağlar. Vidalı bir Tripod serbest bırakma plakası, kameranın Tripod dişini Tripoda sıkıca sabitler. Maksimum stabilite için kamera yerine kilitlenmeli ve tüm vidalar sıkılmalıdır.
Gimbal
Sensörler ve motorlarla donatılmış bir Gimbal, dijital kameranızın bir eksen boyunca düzgün bir şekilde dönmesini sağlayan bir cihazdır. Bu günlerde, 3 eksenli Gimballar en yaygın tiptir. Eğme, kaydırma ve yuvarlama sırasında kameranızı dengeler ve hareket halindeyken akıcı, pürüzsüz çekimler yapmanıza yardımcı olurlar. Geçmişte, sarsıntılı görüntüleri önlemek için mekanik kamera sabitleyicileri kullanılıyordu, ancak Gimbal’lar biraz daha fazla manevra kabiliyetine sahip.
Gimballar, zor açılardan fotoğraf çekmek için kullanışlı olsa da, kameramanlar için çok önemlidir. Bir Gimbal ile sabit, bulanık olmayan çekimler elde edeceğinizi bilerek elde çekim yapma özgürlüğüne sahipsiniz. Bunu, bir kamerayı tripod olmadan sabit tutmanın en iyi yolu olarak düşünün.
Bir süredir oyunda olan kameramanlar, oyuncak bebekler, jigler ve diğer profesyonel video yapım ekipmanları için kullanılabilir. Gimbal’lar bunların yerini alamasa da, çok daha taşınabilirler. Bu, hareket halindeki içerik oluşturucular için harika bir haber.
Bir Gimbal almalı mısın?
Video kalitesi konusunda ciddi olan tomurcuklanan veya profesyonel bir kameramansanız, kitinize bir Gimbal eklemeye değer. Biri olmadan, elde taşınan video çok etkilenebilir ve kaçırılabilir. Yapabileceğiniz hareketler sınırlı olacak ve daha az ilgi çekici çekimlerle yetinmek zorunda kalabilirsiniz. Şansınız, aynı zamanda titrek görüntülerle de sonuçlanabilirsiniz. Kasıtlı olarak ‘ham’ bir tarzda çekim yapmıyorsanız (bir belgesel için yaptığınız gibi), amaç sabit video çekmek.
Tabii ki, bir tripod pürüzsüz çekimler yapmanıza yardımcı olacaktır ancak kameranızı motorlu bir Gimbal kutusu gibi hareket ettirmek için aynı hızı ve çok yönlülüğü sunamaz. Bu nedenle, birçok vahşi yaşam ve spor kameramanı, kameralarını sabitlemek ve hareketli nesneleri izlemek için bir Gimbal kullanmayı tercih ediyor.
Sabit görüntü çekmenin yanı sıra, Gimbal kullanmanın başka faydaları da vardır:
- Daha profesyonel stabilizasyon ekipmanlarına kıyasla kurulumları daha hızlıdır.
- Hafiftirler ve taşımaları kolaydır; bu, videografiniz sizi sık sık maceralara sürüklüyorsa önemlidir.
- Kameranızla daha uzun süreler boyunca rahatça çekim yapmanızı sağlarlar.
- Çekim sürenizi kısaltabilecek şekilde kameranızın yönünü zahmetsizce değiştirmenize yardımcı olurlar.
- Mikrofonlar gibi diğer kamera aksesuarlarını takmanıza olanak tanır.
- Kameranızı daha sıkı tutmanızı sağlarlar.
- Su altı ve havadan çekim yapmak için harikalar.
Bunlar, ekibimizin en çok heyecan duyduğu Gimbal’lar;
- https://kiralabunu.com/urunler/kamera/dji-osmo-mobile-5
- https://kiralabunu.com/urunler/kamera/dji-osmo-mobile-4
- https://kiralabunu.com/urunler/kamera/dji-osmo-mobile-3
Profesyonel video çekimleri için bir Gimbal kiralamak isterseniz ekibimiz geniş Gimbal yelpazemizde size rehberlik etmekten mutluluk duyacaktır.