Çekim konusuna ilgiliyseniz muhtemelen kamera sabitleyicilerini duymuşsunuzdur.
Gimbal kelime manası dengeleme halkasıdır. Tavuk kafası veya horoz kafası olarak adlandırılan bu sistem, horozların hareket halindeyken kafalarının sabit tutulmasından yola çıkılarak tasarlanan bu teknoloji ile hareket halindeyken sarsıntı etkisinin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.
Telefonda veya el kamerasıyla bir şey çeken herkesin elleri biraz titrer. Bir Gimbal, kameranızı sabitlemek ve desteklemek için sensörler ve motorlar kullanır, tek bir yerde kalıyorsanız veya fotoğraf çekiyorsanız genellikle bir tripotun yapacağını, Gimbal yapar.
Yani Gimbal, bir kamerayı sabitlemek ve desteklemek için motorları ve akıllı sensörleri kullanan bir araçtır. Bu durum hareket halindeyken ipeksi pürüzsüz video görüntüleri çekebileceğiniz anlamına gelir.
Öz çekim çubuğuna benzeyen Gimbal’ın tutamağında bir dizi kontrol var, böylece DSLR kameralardan GoPro’lara, sinema kameralarından akıllı telefonlara kadar her şeyde çekimlerinizi kaydırabilir, eğebilir ve kontrol edebilirsiniz.
Ne işe yarar?
Gimbal, görüntüleri istenmeyen sarsıntılardan beri tutmak için bilgisayar algoritmaları tarafından desteklenen kompakt bir kamera sabitleyicidir. Ana amacı, elde tutulan çekimlerin sarsıntısını azaltmak ve izleme çekimleri gibi şeyler çekerken temiz ve pürüzsüz çekim çıktısı verme olanağı sağlamaktır. İstenmeyen herhangi bir hareketi algılamak için içlerinde bir hareket dedektörleri ve kamera montajı ile inşa edilmiştir. Hareketi algıladıktan sonra, Gimbal, pivotlarını kontrol etmek ve gerçekleştiği anda karşı koymak için bir algoritmadan faydalanır Böylece kameranın pivotlar tarafından ileri geri sallanması engellendiği için görüntü sabit kalır. Gimbalın bağımsız film yapımcısı veya gözü pek kameraman için bir devrim olduğunu söylemek yetersiz kalır!
Gimbal nasıl çalışır?
3 eksenli Gimbal, bir kameranın eğimini, kaydırmasını ve yuvarlanmasını dengeler. Bu nedenle, yan yana, aşağı, yukarı, ileri geri hareket ederseniz, siz titreseniz bile Gimbal
videoyu dengeler.
Tilt Axis
Tilting yukarı ve aşağı hareket ederken kullanmak için bir özelliktir. Bir kamera sabitleyicinin bu özelliği, yukarı ve aşağı hareket eden bir nesnenin videosunu çekmek veya bunun tersini yapmaktır. Merdivenlerden inen ve çıkan bir kişinin veya yere düşen bir nesnenin videosunu çekmek, eğim eksenine iyi örneklerdir.
Gimbal, videolarınızı sabitlemek ve titreşimsiz bir video çekim deneyimini size sunmak için Pan, Tilt ve Roll teknolojisini kullanır.
Pan Axis
Panning, soldan sağa ve tersi yönde hareket ederken kullanmak için bir özelliktir. Gimbalın bu özelliği yatay olarak hareket eden bir nesneyi takip ederken kullanılır.
Roll Axis
Birisi ileri geri hareket ederken kullanmak için iyi bir özelliktir. Gün batımının bir videosunu çekecekseniz ve ileri geri hareket edecekseniz, ileri veya geri hareket etmeniz gerekse bile videonuzun gün batımının olduğu alana odaklanmasını istersiniz.
Gimbalın içinde IMU veya Atalet Ölçüm Birimi adı verilen küçük bir jiroskop bulunur. IMU, kamerayı dengelemek için Pan, Tilt ve Roll motorlarını kullanarak hareketi dengelemek için kamera ve gimbal operatörünün komutlarını anlar.
Gimbal, kamerayı tutan kişinin ani hareketlerini veya sarsıntılarını algılamak için IMU’yu kullanır. Bu hareketler, Gimbalın milisaniyelik istenmeyen hareketler içinde stabilize olmasını sağlamak için üç fırçasız motora güç verilerek Gimbal üzerinde iptal edilir.
Gimbal ile Yapabilecekleriniz
Cihazınıza uygun bir Gimbal ile koşarken dahi video kaydedebilir, birçok sahneyi kesintisiz, sanki özel bir eksendeymişsiniz gibi çekebilmeniz mümkündür. Video anlamında büyük faydaları olan Gimbal ile çok pahalı olan SteadyCam cihazlarının yaptığı işi benzer kalitede daha ucuza elde edebilirsiniz.
Gimbal ile Video Çekim Teknikleri
Pürüzsüz bir görüntü elde etmenin ilk adımı bir Gimbal kullanmaktan geçer. Peki nasıl? İşte burada bilgi, deneyim ve teknoloji devreye giriyor.
Bilgi ve deneyimle başlayalım. Mükemmel video ve videografi oluşturma arayışı, hiç bitmeyen bir yolculuktur. Her zaman denenecek yeni bir çekim türü, öğrenilecek yeni bir teknik olacaktır ve her kameraman, kamera hareketleri de dahil olmak üzere kendi çekim tarzına sahiptir. Çevrimiçi kursların ve eğitimlerin ötesinde, deneyimli kameramanları iş başında izleyerek çok şey öğrenebilir ve ardından kendiniz denemeye başlayabilirsiniz.
Bilgi ve deneyim sizi doğru yöne işaret ederken, teknoloji vizyonunuzu gerçeğe dönüştürmenize olanak tanıyan araçları sağlar. Kullanmayı seçtiğiniz ekipmanın, çekebileceğiniz görüntü türü üzerinde katkısı büyük olacaktır.
- Tekerlekli sandalyeleri, kaykayları, ve ofis sandalyelerini dolly veya slider gibi kullanmak, yüksek bütçeli uzun metraj filmlerinde de karşılaştığımız olaylar. Ancak bunları gimballarla birleştirerek kullanmak oldukça kolaydır.
Gimbal, tekerlekli bir nesnenin üzerindeyken birinin sizin itelemesi ile z-eksenindeki oynamaları azaltıp daha düz bir video çekmenize olanak tanır. Aslında burada Gimbal kullanmasanız bile öyle bir his oluşturursunuz ama Gimbal’ı kullanınca da yönler alanında seçenek sayınız artmış olur.
Pencereden Geçerek: Burada birkaç operatöre ihtiyacınız olabilir. Filmlerde birçok kez karşılaşmış olsak da, mükemmel olması biraz zaman alabiliyor.
Üç farklı sahnenin birleştirilmesiyle oluşturulan bir çekim Gimbal sayesinde tek seferde yapılabiliyor. Bir kişi dışarıda araç geçerken kamerayı içerideki kişiye uzatır ve sonrasında tam tersi yapılır.
Eğik Çekim
Bu çekim yöntemi ile kamera döndürerek sahneye farklı anlamlar yüklenebilir.
Bu yöntem çok kullanılmasa da özellikle müzik videolarında kullanışlı hale gelebilir.
Whip Pan
Elinizdeki kamera tripod üzerindeyken veya sabit değilken güzel gözükmesi için çok zorlanacağınız çekim yöntemi, Gimbal ile çok basit hale geliyor.
Bir görüntüden diğerine geçerken Gimbal’ı hızlı bir şekilde döndürüp, aynısını diğer görüntüye de yapın. Bilgisayarda ise iki görüntüyü birleştirin.
Jig Shot
Burada yapmanız gereken şey kamera ve Gimbalınızı uzun bir sopaya bağlamak. Böylelikle havadan aldığınız görüntüler çok daha net ve sabit olacaktır.
Gimbal Kullanım Alanları
Günümüzde daha çok sinematografi alanında kullanıcıya hitap etmektedir. YouTuberlığın meslek olduğu çağımızda, yayıncıların birçoğunun olmazsa olmaz ekipmanlarından biri haline gelmiştir. Birçok farklı çekimlerde sarsıntı önleyici sistemler kullanılabilir.
Gimbal bilimsel optik ekipmanlarda da kullanılır. Örnek vermek gerekirse optik özelliklerin açısal bağımlılıklarını incelemek için bir malzeme numunesini bir eksen boyunca döndürmek için kullanılırlar.
Bunun yanı sıra günümüzde üretilen drogların hemen hemen hepsinde kamera ve Gimbal sisteminin birleşik bir şekilde olduğunu görmekteyiz. Gimbal, drone kamerasından alınan görüntünün daha pürüzsüz ve net olmasını sağlar.
Ayrıca Gimbal havadan görüntüleme sistemleri için de kullanılır. Termal görüntüleme, sensörler, düşük ışık, gün ışığı kameralarının yanı sıra lazer mesafe bulucu ve aydınlatıcıları içerir.
Gimbal uzay teknolojisine de hizmet etmektedir. Uzay roketinin fırlatılma sırasında eşit ve dengede bir güçle itilmesine imkan verir.
Gimballar kendinden kameralı olan modelleri de mevcuttur. Taşınabilirlik açısından son derece kullanışlı olan Gimballar kullanıcıyı ağır kameralar taşıma zorunluluğundan kurtarır. Mevcut olan küçük modelleri sayesinde cepte rahatlıkla taşınabilir.
Gimbal Çeşitleri
En sık kullanılan 3 adet Gimbal çeşidi bulunmaktadır.
3 Eksen Gimbal
Kamera titremesi olmadan elde yapılan çekimin bağımsızlığını vermek üzere tasarlanan stabilizasyon sistemlerinde kullanılmaktadır.
Hareketli Gimbal
Kameranın hareket etmesinden dolayı ortaya çıkan bozuklukları minimuma indirmektedir. Böylelikle de daha akıcı ve hoş görünen videolar çekilmesine yardımcı olmaktadır.
Mekanik Gimbal
Gimbal üzerindeki sensörler sayesinde titreşimlerin kaynağını tespit eder ve tersi yönde titreşim oluşturarak sarsıntıyı engeller.