Tüm ürünlerde geçerli, 3 ay ve üzeri kiralamaların ilk ay kirası 1 TL! Hemen kiralamanı tamamla, stoklarla sınırlı kampanya fırsatını kaçırma!

0
0
Ara toplam:0,00

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

No products in the cart.

0
0
Ara toplam:0,00

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

No products in the cart.

AMOLED ekran nedir, özellikleri nelerdir?

İçindekiler

kiralabunu amoled ekran nedir?

AMOLED teknolojisiyle ilk tanışmanız muhtemelen birkaç yıl önce, daha büyük, daha zengin renkli bir ekran sunan üst düzey bir akıllı telefondaydı. AMOLED laptop ekranları ve bilgisayar monitörlerini duymuşsunuzdur . Peki AMOLED nedir? Ekranda görüntüleme nasıl daha iyi bir deneyim sağlar. AMOLED, Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot anlamına gelir. AMOLED ekranlarda, elektrik uygulandığında parıldayan organik malzemeler kullanır.

  • Arka ışığa gerek duymayan organik bir ekran modelidir.
  • İnce yapıda üretilmesi nedeniyle diğer ekranlara göre daha şık görünür.
  • Hafif, şık yer kaplamaz ve kolay taşınır.
  • AMOLED ekran diğer ekranlara göre daha kısa sürede şarj olur ve daha seyrek şarj edilir.
  • Her pikseli ayrı ayrı aydınlatan AMOLED ekran, ekran görüntüsünü daha net ve parlak hale getirir.
  • Enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle çevre dostudur.

AMOLED ekranın avantajları nelerdir?

AMOLED ekranlar, normal LED LCD ekranlara göre çeşitli avantajlar sunar ve ayrıca algılanan bazı dezavantajları vardır. İşte AMOLED ekranların artıları ve eksileri hakkında hızlı bir özet. AMOLED ekranların memnun kullanıcıları birçok avantaja dikkat çekiyor;

  • Doğrudan piksel piksel aydınlatma kontrolü ile daha fazla renk ve daha aslına uygun renk üretimi bulunur.
  • AMOLED ekranın ömrü (maksimum parlaklıkta) 5.000 ila 12.000 saattir.
  • Arka ışık olmaması, AMOLED ‘in ihtiyaç duyulan herhangi bir alanı görüntüleyebileceği ve daha az güç tüketimi ve daha uzun pil ömrü anlamına gelir.
  • Arka ışık olmaması, insan gözüne parlak ve canlı renkler sağlayabilen arka plan ışığı olmaması anlamına gelir.
  • Daha yüksek kontrast oranları sağlar. (yani ekranın en açık ve en karanlık kısımları arasındaki fark)
  • Özellikle bilgisayar oyunlarında sık görülenler gibi karanlık sahneleri görüntülerken daha az güç gerektirir.
  • Geleneksel LCD ekran veya (bazı modellerde) arka ışık olmadan daha ince ve hafif yapı
  • Daha geniş izleme açıları (LCD ekranda yandan görüntüleri sınırlama eğiliminde olan “engelleme” yoktur)

AMOLED ekranın dezavantajları  nelerdir?

  • Nispeten kısa kullanım ömrü AMOLED ekranlarla ilgili en büyük sorundur. Bu açıdan LCD’lere kıyasla açıkçası dezavantajlı durumdalar. Orada, arka plan aydınlatması için sıradan ve organik LED’ ler kullanılmaz; bunların ortalama hizmet ömrü yaklaşık 30.000 saattir.
  • AMOLED’ler dezavantajlıdır. Organik ışık yayan diyotlar watt başına maksimum 100 lümen elde ederken sıradan LED’ ler watt başına 200 ila 300 lümen elde ederler. Daha yüksek ışık çıkışı nedeniyle bazı kullanıcılar LCD ekranlardaki görüntülerin daha doğal göründüğüne inanıyor.
  • Ayrıca AMOLED ekranlar bazı maddelere göre oldukça hassastır. Organik malzeme, örneğin nem veya oksijen ile temas ederse ışık yayan diyotlar hızla zarar görür. Tipik sonuç sürekli artan, aydınlık olmayan alanlar olan karanlık noktalardır.

AMOLED ekranlar üstün mü?

Akıllı telefon meraklıları, hangi ekran teknolojisinin en iyi olduğunu tartışmaya bayılır. Bu soruyu objektif olarak cevaplamak zordur. AMOLED ekranlar, renklerin daha güçlü, daha zengin ve daha yüksek kontrastlı gösterimi ile üstün kabul edilmiştir. AMOLED eleştirmenleri, renkleri aşırı doygun ve doğal olmayan olarak görmektedir. LCD teknolojisi kullanılarak daha doğal bir görüntü görüntülemek mümkündür. Kural olarak, LCD ekranların maksimum parlaklığı daha yüksektir, böylece parlak ortamlarda daha iyi okunabilirler.

Amoled ekran nasıl çalışır?

AMOLED ekranın işlevselliği, OLED varyasyonlarından çok farklı değildir. Farklı renkler oluşturarak bir görüntü oluşturan farklı LED’ler kullanılır. Bunlar, işlemcinin ilettiği sinyallerle belirlenir. Bu, profesyonel bir görüntü oluşturur. LCD ekranın farkı, LED’lerin kendi kendine yanmasıdır, LCD ekranın ise aydınlatılması gerekir. Bu, AMOLED ekranın kendi kendine çalışmasına izin verir ve arka ışık arızasına eğilimli değildir. AMOLED ekrandaki yüksek kaliteli renkler, ekrandaki her bir pikselin bir diyot görevi görmesi nedeniyle oluşturulur. Buna göre, her bireyin kendi güç bağlantısı vardır. Muazzam sayı nedeniyle, yüksek bir renk karışımı mümkündür. Sonuç, özellikle etkileyici görüntüler ortaya çıkar ve görüş açıları sabit kalır. Bunun nedeni görüntünün küçük bir alanda birkaç LED tarafından oluşturulmaması her LED’in ayrı ayrı da işlev görebilmesidir.

Amoled ekran nasıl işlenir?

  • Ekrandaki her bir piksel kendi güç kaynağına ihtiyaç duyduğundan, her piksel için bir transistör kurulur. Bu, ekranın montajını çok karmaşık hale getirir.
  • Bu nedenle kullanımı daha yüksek maliyetlerle ilişkilendirilir ve genellikle yalnızca çok yüksek kaliteli ürünlerde bulunur.
  • Bununla birlikte, bunlar her zaman güneş ışığında iyi okunabilirlik avantajına sahiptir. Bu, esas olarak ekranın yüksek kontrastından kaynaklanmaktadır.

AMOLED ekran mı, OLED ekran mı?

Akıllı telefon pazarı büyüyor ve her zamankinden daha fazla rekabet eden marka var. Bu hızlı tempolu endüstride güncel kalabilmek için üreticilerin cihazlarını diğerlerinden ayıracak yeni akıllı özellikler bulması gerekiyor. Üreticilerin ürünlerini öne çıkarmak için kullandıkları özelliklerden biri de cihazın görüntüleme teknolojisidir. Akıllı telefonların daha büyük ve daha parlak ekranlara sahip olmasıyla birlikte, telefonların fotoğrafları, videoları ve diğer görselleri yüksek netlikte göstermek için  yüksek çözünürlüklü ekranlara sahip olması artık gerekli. Bu yüksek çözünürlüklü ekranlar, metnin standart ekranlardan daha net görünmesini de sağlayabilir. Ve son olarak, cihazınıza renk eklemek size telefonunuzun görünümünü kişiselleştirme seçeneği sunar .Bu yazıda, AMOLED ve OLED ekranlar arasındaki temel farklara bir göz atacağız. Onları neyin farklı kıldığını öğrenmek için okumaya devam edin.

AMOLED, bir OLED ekran teknolojisi türüdür. Ancak, var olan tek OLED teknolojisi değildir. Her ikisi de organik malzemeden piksel yapma fikrinden geliyor, ancak AMOLED ekranlar daha enerji verimli olacak şekilde benzersiz bir şekilde tasarlanmıştır. İşte iki ekran arasındaki bazı farklar.

Teknoloji

  • Bir OLED ekranda, organik bileşenin ince katmanları, içinden akım geçtiğinde ışık yayar. Buna karşılık, bir AMOLED ekran, OLED’lerden ışık yayma esnekliğini artıran ek bir İnce Film Transistör (TFT) katmanı içerir.
  • AMOLED ekrandaki her piksel ışık üretir. Ek olarak, bir AMOLED ekranda piksel durumlarını korumak için depolama kapasiteleri kullanılır. AMOLED teknolojisinin üreticiler arasında değişiklik gösterdiğini bilmek önemlidir. Dahası, teknolojisi, daha az güç tüketirken normal OLED cihazlardan daha canlı ve daha parlak renkler göstererek daha esnek olmasını sağlar.

Fiyat

  • AMOLED ve OLED ekranlar arasındaki bir diğer fark ise fiyat farkıdır. AMOLED ekran teknolojisi kullanan cihazlar genellikle daha pahalıdır. Örneğin, AMOLED ekranlı akıllı telefonlar, LCD veya normal OLED ekranlı akıllı telefonlardan daha pahalıdır. Üretim maliyetinde fark vardır. AMOLED ekranların üretimi genellikle daha pahalıdır. Aslında, AMOLED ekranları üretmenin yüksek maliyeti, AMOLED ekranlı cihazların OLED ekranlı cihazlardan daha pahalı olmasının nedenlerinden biridir.

Enerji tüketimi

  • AMOLED ekranlar, OLED ekranlardan daha az güç tüketir. Bu, AMOLED piksellerinin tasarlanma biçiminden kaynaklanmaktadır. Her AMOLED pikselinin kapasitesi ve gücü daha verimli kullanmasına yardımcı olan özel bir transistörü vardır, bu da AMOLED ekranlarını genel olarak daha enerji verimli hale getirir. AMOLED teknolojisi de çeşitli standart kuruluşları tarafından standardize edilmiş ve artık tüm dünyada yaygın bir teknoloji haline gelmiştir.

Görüntü 

  • AMOLED ekranlar, daha iyi görsel efektler için daha parlak ve daha dinamik renkler üretir. Ayrıca normal OLED cihazlardan daha incedirler. Buna karşılık, OLED ekranlar daha mat ve daha koyu renkler üretir, bu da AMOLED ekranları renk parlaklığı ve kontrast açısından en iyi hale getirir.
  • AMOLED ekranlar ayrıca OLED ekranlardan daha esnektir. AMOLED ekranlar için ekran boyutu kısıtlaması da yoktur. Tüketiciler AMOLED ekranlardan daha iyi ve daha parlak görüntüler elde etse de, bunları kullanan cihazlar genellikle diğerlerinden daha pahalıdır.
  • Ayrıca, AMOLED ekranların kötü şöhretli yanma sorunu gibi bazı dezavantajları da vardır. Sıradan OLED ekranların da eksileri var. Uzun süre kullanımdan sonra genellikle koyu lekeler oluşur, çünkü onları oluşturmak için kullanılan organik malzemelerin sınırlı bir ömrü vardır.
  • AMOLED ekranlı cihazlar, OLED ekranlı cihazlara göre daha pahalı olsa da daha parlak, daha net ve daha canlı renkler sunarak benzersiz ve sıra dışı bir görsel deneyim yaşamanıza yardımcı olur.

Amoled ekran ömrü ne kadar ve neden yanar?

AMOLED ‘in içindeki her piksel kırmızı, yeşil ve mavi (ve bazen beyaz) alt piksellerden oluşur. Işık yaydıkları zaman çürürler. Tek tek alt pikseller, rengine bağlı olarak farklı oranlarda parlaklık kaybettiği için yanma oluşur. Navigasyon ve durum simgeleri gibi en çok kullanılan ışık yayan alt pikseller önce aşınır ve eşit olmayan ışık üretimine yol açar. Yani cihazı ne kadar çok kullanırsanız, yanması o kadar görünür olur. Ve aynı görüntüyü ne kadar uzun süre görüntülerseniz, o görüntünün ana hatları ekranda o kadar fazla kalır. Birçok kullanıcı arabirimi düğmesinin beyaz olması yardımcı olmuyor. Bir AMOLED panelinin beyaz ışık üretmesi için ekran birbirine yakın üç farklı alt pikseli açar. Her alt piksel farklı bir renk üretir: mavi, kırmızı ve yeşil. Birlikte insan gözüne beyaz görünürler. Ancak, üreticiye bağlı olarak üç rengin her biri farklı oranlarda eskir. Çoğu akıllı telefondaki AMOLED için kırmızı alt pikseller en dayanıklı olanıdır ve ardından yeşil gelir. Mavi renk en çok hızlı bozulur. Yanma gördüğünüzde, bunun nedeni genellikle zayıflayan bir mavi alt pikseldir. Tüm “düzeltmeler”, başarısız olan mavi alt pikseli ele almayı amaçlar. Unutmayın, ölü pikselleri düzeltmek için kullanılabilecek araçlar da vardır. Ancak çoğu zaman, maksimum parlaklıkta düz bir renk göstermediğiniz sürece tam olarak görünmez. Android işletim sistemi, yanma hasarını algılayan birçok uygulamaya erişime sahiptir. Bunların en iyisi ekran testidir. Ekran Testi son derece basittir: uygulamayı kurun ve çalıştırın. Ekrana dokunmak renkler ve desenler arasında geçiş yapar. Kalıcı bir görüntü izlenimi veya lekeli bir renklenme görürseniz, yanma var demektir.

Amoled yanığına karşı alınacak önlemler?

Ekranlarda AMOLED yanması kalıcıdır. Neyse ki, pil ömrünü de artırabilecek birkaç basit numara kullanarak onu yavaşlatabilir ve görünürlüğünü azaltabilirsiniz.

  • Ekranın renk yoğunluğunu azaltın 
  • Sürükleyici bir tam ekran modu kullanın.
  • Duvar kağıdını siyah olarak değiştirin.
  • Başlatıcıyı değiştirin.
  • OLED dostu koyu simgeler yükleyin.
  • Karanlık bir tema kullanın.
  • OLED dostu bir klavye bile kullanın.

AMOLED Teknolojisinin Gelecekteki Gelişimi

AMOLED ekranlar, baskı teknolojisi kullanılarak çok ince ve esnek hale getirilebilir. Uzun vadede, elektronik gazeteler veya kendi kendini aydınlatan duvar kağıdı şeklindeki uygulamalar düşünülebilir ve şu anda geliştirilmektedir. Orta vadede, üreticiler başlangıçta üretim kapasitelerini daha küçük ve orta ölçekli ekranlar için genişletmektedir.

Paylaş
En Çok Kiralanan Ürünler
Son Yazıları Kaçırma
Bültene Abone Ol

Kategoriler

Benzer
Bu Yazıyı Okuyanlar Bunları da Okudu
General Mobile GM Watch Akıllı Saat

General Mobile GM Watch Akıllı Saat

İkonik, mükemmel kalitesi, metalik dairesel tasarımı ve kolay değiştirilebilen silikon kayışı ile General Mobile GM Watch Akıllı Saat bir akıllı saatten çok daha fazlası. Onu

Huawei MatePad 11 

Huawei MatePad 11 

Huawei’nin her seferinde tablet tasarımında daha da mükemmelleşiyor.  Huawei MatePad 11 tablet, 2 Haziran 2021’de piyasaya sürüldü. Tablet, 2560×1600 piksel çözünürlük sunan 10,95 inç dokunmatik

Samsung Galaxy S21 FE 128 GB

Samsung Galaxy S21 FE 128 GB

Samsung Galaxy S21 FE 128 GB Galaxy S21 FE 5G, sevdiğiniz her şeyi 6,4 inç’e sığdırıyor. Arkadaşlarınızla bağlantı kurmak, yeni tutkular keşfetmek, canlı yayın yapmak

Yukarı Kaydır